När oturen är framme och man måste lära sig om syllbyten

Det känns som att alla gamla kåkar förr eller senare drabbas av fuktskador, men när mitt hus började att lukta, kunde jag inte begripa varifrån. Jag pratade med en kompis som är snickare och han trodde att det var syllarna som hade blivit fuktskadade och mögelangripna. Vad är då en syll? En syll ligger mellan husgrunden och huset. Det är en balk vars syfte är att agera som underlag för bjälklaget som golvet byggs på. Runt 1950–1970 förekom det att man gjöt en platta på mark med isoleringen på ovansidan av plattan, om plattan blev fuktig och så tog material som kom i kontakt med plattan tog åt sig fukt. I mitt fall syllarna, och nu hade de angripits av mögelsvamp. Om man har drabbats av problem med fukt, lukt och mögel i syllen måste man åtgärda detta, genom ett syllbyte och en fungcidbehandling. Med lite tur är det inte lika krångligt som det låter.

Jag blev alldeles kallsvettig när jag fik höra detta och trodde det skulle krävas enorma åtgärder, men jag hade tur. I mitt fall var det syllen under ytterväggen som hade angripits och firman jag hade anlitat, kunde nå syllen från utsidan. Det var mycket enklare än jag kunde tro, och de bytte del för del hyfsat enkelt, jag kunde bo kvar under tiden. Detta hade såklart varit värre om det varit en syll mitt under huset som hade behövt bytas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please enter the following code to submit your comment: yc9