Friluftskläder för dam

Tack och lov finns det idag speciella friluftskläder för dam. För tjugo år sedan fanns det knappt att få tag i, utan man fick som tjej använda herrkläder. Och jag kan lova att det är skillnad på en kille och en tjej när det gäller kläder.

Mina första vandringsbyxor var ett par militärbyxor i herrstorlek. De var i en så pass rymlig modell att rumpan fick plats. Men tänk att fjällvandra i militärbyxor. Usch vad tjocka och tunga de var. Och blev de blöta torkade dom inte på evigheter.

Jag köpte också tidigt underställ i funktionsmaterial. Eller superunderställ som de då kallades. Men även där var det problem eftersom de bara fanns i herrstorlek (eller kanske unisex). Man fick köpa större storlek än man egentligen behövde så att kallingarna gick att dra upp ordentligt över rumpan.

Min första Fjällrävenjacka var också i herrmodell. Jag hade tur eftersom jag på den tiden hade ganska smala höfter. Annars hade jag fått köpa en jättestor storlek för att den skulle gå över rumpan.

Bättre sortiment av friluftskläder idag

Numera finns det ett stort sortiment av friluftskläder för dam. Allt från underställ till jackor och byxor är anpassade för den kvinnliga kroppen.

Och många av de moderna plaggen är sydda i stretchmaterial, något som kommit de senaste 20 åren. Det är stor skillnad mot hur det var förr med militärbyxor i tjock bomull.

Jag har alltid gillat att vara ute i naturen och speciellt att vandra. Men det är mycket roligare nu för tiden när jag kan få tag i kläder som verkligen passar mig. Byxor med stretch, jacka med stretch och underställ som går upp över rumpan.

Jag tror att sortimentet av friluftskläder för dam är mindre än det för herr, men det finns ändå ett jättestort utbud för oss tjejer.